TEMA5

Creció de blocs i pàgines web 




1- Publicació d’informació a Internet

Abans de començar a editar un blog o un lloc web cal que tinguis en compte uns criteris bàsics per tal de fer que els teus continguts siguin més efectius, més precisos i, sobretot, respectuosos.

Disseny dels continguts

 La informació ha de ser respectuosa amb les persones, les idees i les institucions. Aquest principi ètic de la informació ha de guiar sempre allò que publiquis a internet. Tampoc es poden publicar dades de caràcter privat d’altres persones sense el seu consentiment. Això està regulat per la Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal.


Només el material que estigui sota una llicència Creative Commons (CC) pot ser reutilitzat legalment, sense necessitat de demanar permís.

Què és una llicència creatives  commons?

Hi ha llocs web en què el contingut està acollit a alguna de les llicències CC. Això et permet cercar i usar el seu material per incorporar-lo a les teves creacions. En tot cas, sempre caldrà que n’esmentis l’origen i l’autoria.

L’estructura i el format

 L’estructura i el format estaran determinats pel suport on s’editi el blog o la pàgina web. És important trobar un equilibri adequat entre el text i les imatges, sense un ús abusiu d’efectes visuals amb animació.



2- El blog  

El terme blog ve del terme Weblog o diari web, que en català seria equivalent al diari de bitàcola, que és emprat en la navegació per anotar cronològicament les incidències del viatge.


Els blogs permeten la interacció amb els lectors, de manera que aquests poden deixar comentaris en els articles que s’hi han publicat.


Com és un blog?


Un blog pot configurar-se de diverses maneres segons les opcions de configuració que permeti el sistema d’edició i les plantilles de suport disponibles en el mateix entorn.

 Bàsicament, un blog s’organitza en quatre zones:

1- L’encapçalament. És a la zona superior, on apareix el títol del blog. Hi ha una petita descripció i una imatge de fons per identificar visualment el contingut i fer-lo més atractiu.

2-Zona d’articles ( post) i de comentaris. És a sota de l’encapçalament, on apareixen els articles de l’autor i els comentaris dels lectors. Els articles queden ordenats cronològicament
, començant pel més recent.

3-Zona de navegació i gadgets. Aquesta zona, o barra vertical, pot estar ubicada en els laterals esquerre o dret del blog, segons la plantilla escollida.     
      
4-Peu. Incorpora la llicència amb què es comparteix la informació, el nom de la plantilla que s’utilitza en el blog i l’eina amb què s’ha fet.



Creació d’un blog



1r pas. Creació

- El títol del blog 
-La determinació de la URL. Si el nom ja existeix, ens obligarà a provar-ne d’altres fins a trobar-ne un de disponible.
- Selecció de la plantilla. Et recomanem que en el primer disseny seleccionis alguna plantilla de la col·lecció Senzill. Quan ja hagis practicat més, podràs experimentar amb altres plantilles més avançades. 
  
2n pas. Personalització

-La personalització de la plantilla i el seu format et permetran ajustar el blog al teu gust. Aquesta acció és modificable en qualsevol moment; per tant, si més endavant decideixes fer canvis, ho podràs fer.
Fent clic al desplegable que hi ha al costat de visualitza el blog, accedim a diferents opcions que et resultaran útils per organitzar el blog.


-Ara  ens centrarem en la modificació del format. Aquesta opció ens permetrà decidir què es mostrarà a cada una de les zones de la pantalla. Podràs escollir els gadgets i a quina zona de la pantalla els situaràs, i el contingut del peu.
Fent clic al botó edita pots modificar les característiques de cada un dels elements editables, així com eliminar-los.


  3r pas. Redacció d’articles i etiquetatge



Els aspectes que has de tenir en compte a l’hora de redactar un article són:

1-Seleccionar un títol significatiu.
2-La longitud de l’article no ha de ser gaire gran.
3-Sempre que puguis, hi has d’incorporar alguns elements gràfics, com ara imatges o vídeos.
4-Tens l’opció de posar enllaços a altres llocs web.
5-El text ha de ser revisat ortogràficament amb l’eina que t’ofereix el mateix entorn.

Recorda que els continguts han de ser fidedignes i respectuosos, a més de respectar la propietat intel·lectual dels elements que no siguin teus. En aquest cas, recorda que has de citar-ne la procedència.
En acabar la redacció, et queden encara accions que has de completar:

1-Has d’incorporar les etiquetes que identifiquen la temàtica del contingut. Procura fer una selecció prèvia de les que utilitzaràs majoritàriament en els teus articles.
2-Pots afegir la ubicació des d’on escrius l’article.
3-Has de determinar alguna opció com l’activació o no dels comentaris dels lectors.
4-En acabar, pots optar per desar l’article, per continuar-lo més endavant, o bé publicar-lo

4t pas. Gestió de comentaris

Has de saber que en els articles on hagis admès comentaris, pots respondre’ls. També pot donar-se el cas que hi hagi intervencions inadequades. En aquest cas, com a responsable del blog, pots eliminar-los. Aquestes accions es fan des de la vista d’usuari.


3- Pàgines Web



Les pàgines web s’elaboren amb llenguatges de programació específics, els quals disposen d’ordres que determinen l’estructura de la pàgina, els colors, la posició de les imatges, els atributs de text, els enllaços, etc. Inicialment (1992), va ser el llenguatge HTML ( Hyper Text Markup Language) que ha anat evolucionant i que actualment (2015) està en la seva versió 5. Java Script i PHP són altres llenguatges que han aportat noves possibilitats



El llenguatge HTML

El llenguatge HTML disposa d’un conjunt ampli de codis, invisibles als usuaris, per aconseguir els efectes d’edició


Utilitzant el codi HTML

En la taula s’indiquen algunes ordres HTML que experimentaràs tot seguit:


Per transferir els fitxers al servidor web s’utilitza un programa de transferència de fitxers o FTP ( File Transfer Protocol). Una vegada transferits els fitxers, la pàgina ja és operativa i accessible des d’internet.





4- Creació i manteniment de llocs web

Un lloc web és un conjunt de pàgines web, amb els seus elements associats: imatges, vídeos i altres fitxers, que s’organitzen a partir d’un únic domini d’internet

Per crear el lloc, has de seleccionar una plantilla en blanc (és la millor opció per començar) o una de predefinida i has de posar un títol al lloc, que en cas de estar ocupat, l’hauràs de canviar.
Igual que t’hem recomanat en el cas del blog, per iniciar la creació d’un lloc web has de seguir les etapes del procés tecnològic. Primer, pensar el tema i els continguts que s’editaran, fer el disseny de l’estructura de les pàgines, decidir quantes n’hi haurà, els colors de fons, les imatges...
A partir d’aquest disseny, ja pots crear el lloc web. Abans de començar a incorporar-hi continguts, es procedeix a definir les configuracions de l’entorn:

1- Opcions de la pàgina. Convé deixar actives només dues opcions: mostra els enllaços a subpàgines i permet els fitxers adjunts.
2- Edita el disseny del lloc. Primer s’activen i desactiven les diferents parts: capçalera, navegació horitzontal (menú), barra lateral, peu de pàgina. Tot seguit, s’incorpora la informació a cada part. Capçalera: imatge de fons/ logotip; peu: text i imatge; barra lateral: afegir gadgets: quadre de text, navegació (surt activat per defecte).
3- Gestiona el lloc. Des d’aquest entorn es pot accedir al mapa de pàgines del lloc ( pàgines) i a la gestió dels fons i els colors ( temes, colors i tipus de lletra) de cada una de les parts del lloc, entre d’altres.














No hay comentarios:

Publicar un comentario

TECNOLOGIA

Tema 1: https://youtu.be/seosRQy1RkM https://www.blinklearning.com/portal/home Tema 2: https://www.blinklearning.com/portal/home Tema 3: htt...